Papa, waar komen we vandaan?

by

Als we naar de geschiedenis van human-computer interaction kijken, dan zien we een evolutie van wetenschap en technologie. Maar eigenlijk is dit helemaal niet zo belangrijk in mijn ogen. De drijvende kracht achter CHI in de beginjaren, dat waren visionairen. Universitairen die ook genoeg geld hadden om uit te proberen waar ze van droomden. Die een supercomputer konden gebruiken om boodschappenlijstjes in op te slaan.

En die mensen deden heel creatieve dingen. Dat konden ze ook, ze konden spelen tot hun hartje tevreden was.

En sinds de jaren ’90 gaat het een stuk minder hard. De muis wordt, sinds 1980, al 30 jaar hard gebruikt. Ok, er is een wieltje in het midden bijgekomen, maar <b>that’s it</b>! Al sinds de jaren 90 dromen we van 3D-computerschermen, maar gek genoeg vinden we nog nergens 3d-brilletjes in de winkels.

En dat is, in mijn ogen, omdat de drijvende kracht achter technologie is weggesnoept uit de handen van universitairen. Sinds Silicon Valley zijn computers big business geworden. Af en toe wordt er eens een technologie opgepikt (de iPhone met multitouch) om geweldig veel geld uit te slaan. Maar eigenlijk zitten we nog steeds vast in de gebruikersinterface van de Xerox Alto.

Hoe moet het nu verder? Waar zitten de grote innovaties? Wel, die zitten voornamelijk in het ontsluiten van informatie. Computers zijn nog maar een dikke 10 jaar ingeburgerd, maar we produceren steeds meer en meer informatie. En al deze informatie zal, op een interessante, eenvoudige manier, bij ons moeten terechtkomen.

En daar wringt het schoentje. Want om informatie interessant te maken, heb je veel informatie nodig. Veel verscheiden informatie. En informatie wordt pas echt kennis als je dingen samensmijt. En dat samensmijten, dat zie ik zo snel nog niet gebeuren.

Kijk naar het inloggen. OpenID is nog steeds een lachertje, er zijn -tig andere systemen (shibboleth) op de markt die hetzelfde doen. We hebben allemaal meer dan 20 gebruikersnaam/wachtwoord combinaties.

En voor iets simpels als stilstaande beelden is er nog steeds geen universele standaard. Internet Explorer ondersteunt eindelijk transparante PNG’s, maar hebt u al ooit van JPEG2000 ondersteuning gehoord?

En dat is de grote CHI-uitdaging van de 21e eeuw. Het is niet de gebruikersinterface, het is zelfs niet het weergeven van de data. Het is het ontsluiten van data, het toegankelijk maken van al die petabytes aan informatie om ze te kunnen aggregeren, samenvoegen, en interessant te maken. En daarvoor is meer nodig dan een paradigm shift, dit zal misschien wel ons hele economische denken omver kieperen.

“Intellectual Property is the oil of the 21st century.” – Mark Getty, chairman of Getty Images, one of the world’s largest Intellectual Proprietors.

Ook in onze facebook-applicatie hebben we weinig tot niet nagedacht over <i>het ontsluiten van informatie</i>. We hebben geen API om dingen te posten, en je kan je verhaaltje niet linken aan een blogpost. Misschien komt er ooit wel een TCP/IP-equivalent voor informatie, maar momenteel blijft al je data braaf in onze databank zitten!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: