UI Design vs. Folk Music

by

Op 12 oktober 1997 stortte John Denver, populaire folkzanger en amateurpiloot, met een pas gekocht vliegtuig neer in Monterey Bay, Californië. Hoewel misschien extreem, is dit ook een voorbeeld van hoe slecht interface design mensenlevens kan kosten.

Situering

Als in een vliegtuig iets misgaat met de brandstoftoevoer (leiding breekt, begint te lekken) en er ontstaat brand in de motor, ontwikkelt er zich een zwarte rook. Deze rook mag zich vooral niet verspreiden in de cockpit, want daar zou de piloot door deze dikke smog verblind kunnen raken. Daarom hebben vliegtuigen een zogenaamde brandstofkleppen: deze kunnen de brandstoftoevoer afsluiten.

Het probleem

De designer van het vliegtuig dat John Denver had gekocht, had de bediening voor deze brandstofklep niet op het dashboard gepalatst, maar in de cockpit achter de linkerschouder van de piloot. Hier was een goede reden voor: omdat de draad naar de brandstofleiding dan niet door de hele passagiersruimte moest geleid worden, maar meteen via het tussenschot tussen passagiers/piloot naar de brandstofklep kon geleid worden.

Fataal

Spijtig genoeg moest hierdoor de piloot om deze schakelaar te bedienen het stuur loslaten, zich 120 graden draaien en zijn hoofd naar linkboven wringen. Men vermoed dat John Denver bij deze beweging zich heeft afgezet op de rubberen pedaal rechtsonder in de cockpit, waardoor het vliegtuig een rechtse draai gemaakt heeft en in zee gestort is.

———

Een verhaal om de kleine Interface Design-kinderen te vertellen voor het slapengaan, me dunkt.

bron: http://www.asktog.com/columns/027InterfacesThatKill.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: