Interface Hall of Shame

by

Enkele dagen geleden vond ik de website Interface Hall of Shame. Hoewel de meeste voorbeelden uit archaïsche tijden (Windows 3.11 / Windows 95) stammen,  zijn het vaak hilarische en leerrijke screenshots over hoe goede bedoelingen soms het fout effect kunnen hebben. Een grabbel uit de ton bij “read more”

delete_records

Logisch toch? Groen is bevestigen, Rood is ontkennen. Maar is het wel zo’n goed idee om aan deze doem-knop deze kleuren toe te kennen? Groen heeft immers ook de connotatie ‘veilig’, en dat kunnen we een database wipen niet echt noemen.

mspaint

In Microsoft Paint kan je geen tekst invoegen als je ingezoomd bent op een afbeelding. De knop om tekst toe te voegen is in deze ingezoomde modus echter nog steeds beschikbaar. Als je deze selecteert en wilt tekst toevoegen switcht het programma terug naar de laatstgebruikte tool … zeer vaak het penseel, met gevolgen vandien. Indien een functie niet beschikbaar is moet de knop greyed out zijn!

tabbed_tabs

Soms is trop gewoon trop. Het lijkt er sterk op dat de interface van dit programma té hard wordt gedicteerd door de functionaliteit ervan. Merk ook op dat tabs-in-tabs (Search -> Replace) een grote no-no zijn voor het algemene overzicht, en pictogrammen bij de tabtitels ook vaak voor een kakafonie kunnen zorgen.

clip

Heeft deze duivel uitleg nodig? Ik vind het persoonlijk getuigen van slecht interface design als je voor eenvoudige taken de gebruiker met behulp van een geanimeerde vriend bij de hand moet nemen om deze taken uit te voeren.

Graag tot volgende week,

Jeroen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: