De douche

by

Een nieuwe, korte bedenking over gebruikersinterfaces. Iedereen heeft wel al eens gedouchet in een ouderwetse douche. Je draait aan de koudwater-kraan, en er komt koud water uit. Je draait snel aan de warmwater-kraan, maar het water is nog niet warm! Je draait de warmwaterkraan helemaal open, en langzaam wordt het water draaglijk. 5 seconden lang, waarna het warme water vanuit de boiler je douche heeft bereikt, en je verbrand wordt onder een straal kokend heet water.

In feite is het probleem van de douche simpel.
1: De interface kan niet absoluut worden ingesteld. Je verandert de positie van de kranen, maar nergens is er een manier om het water op een bepaalde temperatuur te laten stromen.
2: Er is vertraging op het warme water. Daardoor moet je heel langzaam de knoppen veranderen (en dus 10 seconden in de kou staan).

Dit is op een heleboel manieren opgelost. Een mooie getuigenis van de gelukte (en niet gelukte) designs is te vinden op http://43showers.com/ . Het is overigens nog moeilijker als de bediening van het bad er ook bij moet.

Gek genoeg is de douche-analogie perfect door te voeren op human-computer interaction. Die zijn ook geplaagd door een aantal problemen, die heel gelijkend zijn op de douche.

1: User interfaces zijn vanuit een bepaalde context. Ik ben iets aan het doen, en op basis daarvan wil ik iets veranderen. Het beste voorbeeld: font size. De nieuwe Microsoft Word heeft twee zeer intelligente knoppen: warmer/kouder (excuus: groter/kleinere font)

2: User interfaces zijn soms ook traag. Ondanks die traagheid willen we zien wat er gebeurt, of zal gebeuren. Daarom hebben we preview kadertjes in photo editors, hebben we het befaamde zandlopertje.

En ken je de java ‘setVisible()’-methode, die een window pas toont als de gehele content gerendert is. Yep, dit is het typische “wanneer wordt de douche nu warm”-probleem. Maar misschien gaan gebruikers (onterecht) besluiten dat het water kapot is, terwijl het eigenlijk nog aan het laden is. Voordelen/nadelen…

Net zoals douches tegenwoordig visueel tonen waar je heen verandert (temperatuur-instelling), en ze zelfs al kunnen tonen wanneer ze warm zijn (http://www.ortano.nl/images/Shower%20light/Ortano%20showerlight1.jpg), moeten we dit in gebruikersinterfaces ook doen. Ik laat in mijn cursusdienst-applicaties telkens een zandlopertje zien als er op een knop gedrukt wordt, hoe snel ook de reactie komt. En jullie?

Advertisements

One Response to “De douche”

  1. Sam Decrock Says:

    lang leve de thermostatische kranen zou ik zo zeggen !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: