Aan- of uitvinken?

by

Een veel gebruikt onderdeel in de GUI is de checkbox. Het principe is simpel: een vinkje in een rechthoekje (of soms een bolletje) dat aanduidt of je een bepaalde feature aan- of uitzet. De checkbox wordt ook veelvuldig gebruikt in de configuratie van Vuze (vroeger Azureus), maar niet zo consistent.

Voorkeur venster in Vuze

Voorkeur venster in Vuze

In de lijst van opties (zie screenshot) zie je verscheidene opties die je kan aanzetten, maar bij sommige opties betekent het vinkje aanzetten, in feite dat je de feature uitzet (“uitzetten animatie…”, “onderdruk …”, …). Dit maakt het onhandig om snel een bepaald resultaat te bekomen. Als je alle waarschuwingen wil uitzetten (omdat je met je laptop een presentatie gaat geven), moet je alle opties lezen om te weten of ze al dan niet aanstaan.

De groepering van de opties is in dit specifiek scherm ook niet erg goed gekozen. De optie “alles uitschakelen”, staat helemaal onderaan. Het zou logischer zijn deze optie bovenaan te zetten, en dan alle andere opties grafisch eronder te schikken (dmv. indentatie of een kader).

Het gebruik van vinkjes zou dus voor de duidelijkheid moeten zijn: vinkje aan: feature aan, vinkje uit: feature uit. En een vinkje “alles aan/uit” moet boven alle andere staan, en het moet in de layout duidelijk zijn dat dit vinkje de andere overheerst.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: