Eerste Linux ervaringen

by

Het is een interessant fenomeen: mensen die al jaren Windows gebruiken, die voor het eerst in aanraking komen met Linux. Aangezien ik zelf een fan van Linux ben, heb ik er al vaak over gelezen, en het ook al vaak zien gebeuren.

Er bestaat zelfs  discussie over wat we kunnen leren uit deze eerste gebruikers ervaringen: http://www.linuxloop.com/news/2009/02/19/the-problem-with-my-first-experience-with-linux-posts/ Wat misschien het meest vragen doet oproepen is de opinie van de auteur:  deze stelt dat de schrijvers van dergerlijke artikels best eerst grondig research zouden doen alvorens ze hun opmerkingen online zetten.

Nu, ergens heeft de auteur een punt: er zijn heel wat bloggers en zelfs journalisten die iets proberen, falen, en het dan maar op “Linux” steken als algemeen gebrek. Maar naast dit punt, zijn de indrukken wel zeer belangrijk, want ze zijn vaak een waardevolle feedback voor de ontwerpers van de user interface.

Een aantal zaken die me al opgevallen zijn die in praktijk nuttig kunnen zijn voor gebruikersinterface ontwerpers:

  • Als je iets nadoet, doe het 100% na, of maak iets volledig nieuws. Iets waar haast alle gebruikers het moeilijk mee hebben is kleine verschillen: een configuratiescherm, of een wizard, die 95% hetzelfde is als een bekende interface zal altijd gehekeld worden voor de 5% die verschilt. Want terwijl de leercurve voor die 95% onbestaande is, is de leercurve voor die 5% plots heel hoog. Dit zorgt meestal voor wrevel bij de gebruiker, of erger nog: de gebruiker neemt gewoon aan dat de applicatie/het besturingssysteem die 5% functionaliteit mist. Zie ook de delicious link van tem_lancelot: http://www.codinghorror.com/blog/archives/000869.html
  • Nieuwe concepten moeten uitgelegd worden. Voorbeeld: bij de gemiddelde Windows gebruiker bestaat een nieuw programma installeren uit volgende stappen: surf naar de website van de producent, klik op een aantal links, navigeer omheen de registratieformulieren en zoek zo snel mogelijk de downloadlink. Download de zip of het exe bestand, en draai de “setup”. Klik zo snel mogelijk en zonder de tekst te lezen op alle “Volgende” en “Ok”-knoppen. Eventueel nog eens rebooten en het programma is geïnstalleerd. Voor de Linux gebruiker is dat: open je “pakketbeheer”, markeer de software die je wil, en klik op bevestigen. Eventjes wachten op de download en automatische installatie, en de software staat op je pc. Hoewel deze “linux-procedure” in bijna elk opzicht makkelijker is dan de “windows methode”, vindt het merendeel van de first-time-linux-users het installeren van software een probleem. Elk nieuw concept moet dus uitgelegd worden aan de gebruiker. Anders zal hij proberen het bekende concept te gebruiken en falen, met alle frustraties tot gevolg.
  • Don’t mention the Command Line! Woordjes typen om de pc een opdracht te geven is wat de Hollywood-hackers doen om bij de CIA in te breken. Het idee dat de gebruiker woorden of afkortingen moet onthouden om een computer te besturen, is bij velen genoeg reden om de pc (of minstens het besturingssysteem) door het raam te gooien. Als een gebruiker ooit de commandline zal willen gebruiken, zal hij/zij deze zelf wel vinden en liefhebben. 99% van de gebruikers zal echter blijven vasthangen aan het Hollywood-beeld. Dus, wat je ook doet: don’t mention the command line.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: