Eerste ervaringen met paper prototype

by

Dit weekend heb ik een eerste think-aloud-test uitgevoerd met de paper prototype van onze Facebook applicatie.  Aangezien we de eerste versie van onze applicatie vrij simpel wilden houden, bracht de test weinig “problemen” met zich mee.

Toch werd een punt duidelijk: zelfs als gebruikers de gebruiksaanwijzingen van een applicatie horen of lezen, betekent dit nog niet dat ze deze aanwijzingen zullen onthouden totdat ze de applicatie effectief gebruiken.

Dit was op twee punten zichtbaar:

  • Hoewel gezegd was dat de gebruiker telkens maar één zin mocht invullen, was mijn testpersoon dit al vergeten tegen dat hij zijn eerste verhaal begon. Toen hij merkte dat hij maar één zin mocht invullen, dacht hij dat hij iets mis gedaan had waardoor de applicatie niet “verder werkte”.
    Bij een tweede testpersoon (die een eerste basisversie van het programma op Facebook gebruikte) bleek ditzelfde aspect ook onduidelijk te zijn.
  • De bedoeling van het programma (een vervolgverhaal schrijven), hoewel het voor de test uitgelegd werd, werd pas duidelijk nadat de gebruiker een paar “iteraties” van de applicatie uitgevoerd/gevolgd had. Hij was tijdens het spelen (misschien vanwege dat hij in “testsfeer” zat en wist dat hij opgenomen werd) vergeten wat de bedoeling van de applicatie was en herontdekte dit weer tijdens na een paar handelingen.

Hoewel we aan het tweede puntje niet rechstreeks iets kunnen doen, is er toch een mogelijke oplossing voor het eerste puntje. Elke niet-standaard handeling in de applicatie, hoe simpel die ook lijkt voor de programmeur, moet duidelijk genoeg uitgelegd/aangegeven worden.
Dit hoeft niet persé elke keer te gebeuren, aangezien zelfs deze handeling voor de gebruiker na een tijdje “standaard” zal worden.

Als er bij de andere tests van onze applicatie soortgelijke problemen opkomen, is een concrete “oplossing” van de eerste X keer dat de gebruiker de toepassing gebruikt, meer uitleg te geven bij alle handelingen. Als al deze uitleg niet meer nodig blijkt na een tijdje, kan het dan eventueel weg gelaten worden.

[Het filmpje van de think-aloud-test volgt nog]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: