Gnome Do

by

Onder het motto ‘over 10 jaar wil ik niet dat alles er nog uitziet zoals Windows 95’ bespreek ik vandaag een zogenaamde desktop launch box. Wat voor een beest, zegt u?

Vaak willen we programma’s opstarten (en weten we perfect de naam van het programma), maar worden we gehinderd door een menu (bvb het Windows start-menu) dat de applicaties nogal arbitrair rangschikt. Soms staan ze onderverdeeld in een nietszeggend mapje van de ontwikkelaar (IO Interactive -> Games -> Hitman), of raken ze verloren tussen allerlei minder nuttige links (Register This Product – Help – Start program – Configure – On The Web).

Nog meer zelfs, vaak willen we verschillende programma’s opstarten om 1 taak te volbrengen. Het menu klapt echter na elke selectie van een applicatie meteen weer dicht, waardoor we voor de volgende tool die we nodig hebben weer het volledige pad moeten afleggen door de menustructuur. Tijdverlies!

Enter Gnome Do, een application launcher voor de Gnome desktop. (Voor Windows zijn er gelijkaardige launchers, Mac heeft de Finder).

  • De basisfunctionaliteit van een launcher is simpelweg snel applicaties opstarten. De gebruiker typt de eerste letters van de applicatie die hij wilt starten, en van zodra een passende match gevonden is selecteert Gnome Do deze applicatie en geeft in een tweede vakje de mogelijke acties weer. In dit geval: run.

  • Maar sommige launchers denken ook verder dan de desktop: Hoe vaak opent een gebruiker wel geen ‘explorer’ venster om files op zijn harde schijf op te zoeken of basisoperaties (copy/move/delete/rename)  op ze uit te voeren? Dit resulteert vaak in een onoverzichtelijke hoop vensters waartussen je bestanden zit te slepen. Ook hier kan tijd uitgespaard worden door met een krachtige zoekfunctie de file in kwestie snel op te zoeken en een reeks operaties aan te bieden.

  • Voorbij de desktop en harde schijf heen: waarom zou ik als gebruiker geen eenvoudige internet-toepassingen straight van mijn desktop kunnen bedienen? Soms is een browser opstarten gewoon overdaad als je slechts een tweet wilt publiceren, een mailtje sturen of je kalender aanpassen.

We kunnen besluiten dat desktop launchers enige oefening bij de gebruiker vereisen: we zijn nu eenmaal allemaal start menu’s gewoon. Ik merk bij mezelf dat ik desktop-launchers steeds voor meer en meer dingen ga gebruiken, zeker als het snel moet gaan 🙂

Advertisements

2 Responses to “Gnome Do”

  1. erikduval Says:

    Bij de Mac heeft Quicksilver – http://en.wikipedia.org/wiki/Quicksilver_(software) – veel fans in deze categorie…

  2. Jeroen Says:

    Ziet er heel gelijkaardig uit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: